Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cardiff – cestování časem

Cardiff je město poklidné a přitom živé, historické a přitom moderní. Vedle okázalého Cardiffského hradu zdobeného mnoha střědověkými prvky a romantickými detaily stojí futuristický Millenium Stadium, který připomíná vesmírný koráb. Kontrastů je tu víc, ale celek působí velmi příjemně.

Britské město ležící u Bristolského zálivu je hospodářským a kulturním střediskem Walesu a od roku 1955 je také jeho hlavním městem. Žije v něm přibližně 320 tisíc lidí.

Cardiff (ve velštině Caerdydd)  nabízí pro každého něco - jak pro milovníky historie, tak pro ty, kdo se raději baví. Živé centrum s prostornými ulicemi plnými obchodů, restaurací a zábavních center přechází v rozlehlé plochy zeleně, které je tu v evropském měřítku nejvíce na obyvatele.

Cardiff

Cardiff má dvě centra, původní historické a dynamicky se rozvíjející přístavní čtvrť. První představuje střed města s viktoriánskými a edvardovskými ulicemi a zahradami. Zahrnuje neogotický hrad a neoklasicistní městské budovy, ale také nákupní střediska a krytou tržnici z 19. století. Z hlavních tříd vybíhají pasáže lemované obchody, z nichž nejstarší je Royal Arcade z roku 1856. 

Cardiff

Doslova uprostřed města se tyčí romantický Cardiffský hrad, památka dokumentující vývoj mnoha slohů. Stojí na místě římské pevnosti, jejíž pozůstatky jsou od novějších částí odděleny pásem z červeného kamene. Mezi římskými rozvalinami vyrostla ve 12. století tvrz, kterou si v průběhu následujících stovek let předávaly různé mocné rody. O současnou podobu hradu se zasloužil teprve pravnuk hraběte z Bute, Johna Stuarta, který se stal jeho majitelem v roce 1766.  Najal si „výstředního génia“, architekta Williama Burgese, a ten hrad v letech 1876 až 1881 přebudoval na okázalé sídlo, které mohou návštěvníci obdivovat dodnes. Kolem dokola láká k procházce a odpočinku Bute Park, který je součástí více než tříkilometrového pásu zeleně táhnoucího se severním směrem ven z města.

Cardiff

Jižně od centra se rozkládá přístavní čtvrť (Cardiff Bay), která se neustále rozvíjí. Dříve zde bývaly obrovské doky, kde se překládalo uhlí. Dnes se tu obdivuhodným způsobem snoubí staré s novým. Sídlí zde Velšský parlament (National Assembly for Wales), nejrůznější muzea, galerie,  vyhledávané jsou pobřežní restaurace, kavárny a bary. Posledních pár let je však dominantou této části města ufonsky pojatý Millennium Stadium (Millenium Cultural Centre) – monumentální, architektonicky nepřehlédnutelné sportoviště, kde se hraje zejména rugby, ale pořádají se zde také velkolepé koncerty (například v roce 2006 zde vystupovala Madonna). Třípatrová stavba s posuvnou střechou vznikla u příležitosti Světového poháru v ragby v roce 1999 a ukrývá neuvěřitelných 72 500 sedadel. Jestli se nedostanete přímo na zápas, který je nezapomenutelných zážitkem, určitě si zajdětě stadión alespoň prohlédnout.

Cardiff

Dostat se do Cardiffu nepředstavuje pro českého turistu větší problém. Například zprostředkovatelské agentury zde nabízejí studijní i pracovní pobyty. Pokud chcete vyrazit pouze za poznáním, využijte letní měsíce, kdy se dá levně a pohodlně bydlet na toho času prázdných studentských kolejích přímo v centru. Cardiff může být také dobrým cílem nákupů – kromě typických obchůdků v pasážích je proslulé zdejší tržiště Jacob´s Market. Zasvěcení hudební fanoušci by zcela jistě zamířili do nejstaršího obchodu s vinylovými deskami na světě „Spillers“ (36 The Hayes). Malý, nezávislý, dobře zásobený obchůdek se slušnými cenami a příjemnou obsluhou funguje na svém místě už od roku 1894.

Cardiff

V okolí Cardiffu stojí zato navštívit nedaleký Newport. Od roku 1906 zde stojí „Transporter Bridge“, dnes jeden ze dvou posledních funkčních posuvných mostů v Británii. Kromě něj tu najdete také kultovní rockový klub Tjs, ve kterém mimo jiné požádal Kurt Cobain o ruku Courtney Love.

Pokud vás Cardiff láká a potřebujete více informací, nejlépe přímo od zdroje, obraťte se na Cardiff Visitor Centre (tel. 029 2022 7281, 16 Wood St.).

Autor: LuK

Článek byl zobrazen 6 161 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko