Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Beaumaris Castle – dobyvatelé neměli šanci

Ozdobou města Beaumaris, které se nachází na ostrově Anglesey v Severním Walesu, je stejnojmenný středověký hrad. Vystavět jej nechal král Eduard I. a přestože nebyl nikdy dokončen, je považován za mistrovské dílo. Jde totiž o unikátní tzv. koncentrický či multiplexový hrad – zjednodušeně řečeno, je hradem ve hradě.

Dvoutisícové městečko Beaumaris ležící v severozápadní části waleského ostrova Anglesey je dnes významným jachtařským střediskem. Vyniká však také pěknou georgiánskou architekturou a zdejší budovy jsou odrazem jeho bohaté minulosti. Až do konce 19. století byl Beaumaris hlavním přístavním městem ostrova. Poté, co však byl Anglesey spojen s pevninou silničním a železničním mostem vedoucím přes průliv Menai Strait, město svůj post ztratilo. 

Význam Beaumarisu zase stoupl s rozvojem turistického ruchu, stal se totiž hojně navštěvovaným výletním cílem a to jak místních, tak i zahraničních návštěvníků. Nejvýznamnější památkou města je hrad Beaumaris Castle ležící na jeho východním okraji, který nechal vybudovat Eduard I. (1237 – 1307) jakožto součást systému vojenského opevnění. Ve Walesu je možné najít množství romantických středověkých hradů, z nichž převážnou část nechal vystavět právě král Eduard I., který usedl na anglický trůn roku 1272 a těmito stavbami se snažil upevnit svou pozici v zemi. Stavěl hrady a pevnosti a zahájil vojenské tažení, jehož cílem bylo ovládnout Wales. Eduard I. zavedl anglické právo a za prince waleského prohlásil svého syna. 

hrad Beaumaris, Wales
Foto: hrad Beaumaris

Hrad Beaumaris Castle (velšsky Castell Biwmares), s jehož výstavbou bylo započato roku 1295, je posledním a zároveň také nejhonosnějším Eduardovým dílem. Jeho architektem se stal, stejně jako u dvanácti předchozích hradů, kamenický mistr Jakub ze St. George původem ze Savojska. Eduard I. si Jakuba oblíbil a učinil z něj předního vojenského architekta. Za jeho práci mu dobře platil a Jakub ze St. George pobíral štědrou celoživotní rentu. Na hradě Beaumaris mohl architekt zúročit veškeré své dosavadní zkušenosti. Hrad tak má dokonale symetrický půdorys a byl navržen tak, aby byl nedobytný, ale zároveň také dostatečně pohodlný. 

Beaumaris Castle je excelentním příkladem koncentrického hradu (někdy též multiplexového hradu), což je hrad obklopený dvěma případně i více prstenci hradeb. Typickým znakem jsou také vnější zdi, které jsou nižší, než hradby blíže k centru hradu. Čím se více přibližujeme k nádvoří, tím se výška hradeb postupně zvyšuje. Obranný potenciál hradu byl tímto jednoduchým způsobem značně navýšen. Útočníci, kteří by se pokusili takovýto hrad dobýt a dostat se na jeho nádvoří, by museli překonat celou řadu překážek, jako je vodní příkop, štítová zeď, vnitřní hradby a samozřejmě nechybí ani kruhové věže se střílnami. Obránci na vyšších zdech blíže k centru hradu mohli vystřelovat šípy po případných útočnících přes další obránce sídlící v nižších hradbách. Hrad Beaumaris byl navíc jedním z hradů, který měl zajištěn přístup i od moře. Chráněný dok na kanálu sloužil během obléhání k získávání případných posil, ale i zásob jídla po moři.

I když nebyl nikdy zcela dokončen z důvodu nedostatku financí, stal se Beaumaris Castle významnou oporou Eduardovy královské moci. Jednou z nedokončených částí je severní vstupní objekt s průjezdem a přepychovými královskými komnatami, který měl původně dorůst do výšky 18 metrů, ale nakonec nebylo druhé podlaží nikdy přistavěno. Vnitřní nádvoří obklopoval palác, sýpka, stáje a kuchyně. V jedné z hradních věží se i dnes ukrývá překrásná středověká kaple.  Beaumaris Castle je zkrátka velmi povedeným architektonickým dílem a je považován za nejhezčí z hradů ve Walesu. Společně s dalšími waleskými hrady byl pro svou jedinečnost zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Navíc se nachází na krásném místě a z jeho hradeb se tak naskýtá úžasný výhled do okolí – jak na moře, tak i na panorama hor. 

Kromě hradu se v městečku Beaumaris nachází ještě řada dalších zajímavostí a pěkných staveb. Jednou z nich je například soudní budova Courthouse z roku 1614, která svému prvotnímu účelu slouží dodnes. Návštěvníci mají možnost nahlédnout do zrenovovaného žaláře Gaol z roku 1829, v němž se nachází zvukotěsná trestná místnost či obrovský šlapací mlýn pro vězně. Právě zde byly uskutečněny dvě veřejné popravy oběšením. Posledním popraveným byl Richard Rowlands, který však o sobě až do konce tvrdil, že je nevinný. Když jej vedli na popraviště, prohlásil, že důkazem jeho neviny budou čtyři ciferníky kostelních hodin, které už nikdy po jeho smrti nebudou ukazovat stejný čas. A tak se také stalo, ciferníky se rozcházely v čase až do roku 1980, kdy postoupily generální opravu. Slabší povahy by měly navštívit spíše Museum of Childhood (Muzeum dětství), kde je k vidění rozsáhlá sbírka hraček a her pocházejících z 19. a 20. století. 

- jap -

Další články z Walesu: 
Národní Park Snowdonia
St. Davids - nejmenší velkoměsto ve Velké Británii
Cardiff - cestování časem

Článek byl zobrazen 5 332 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko